Ademtherapie

&

Ontspanningstherapie

Ontspannings- en ademtherapie is een laagdrempelige, maar tevens wetenschappelijk onderbouwde methode om bewust te worden van aanwezige spanningen, zowel lichamelijk als geestelijk.

Periodes van spanning, ziektes en ongevallen of gewoon de druk van het dagelijkse leven kunnen invloed hebben op de manier waarop we met onszelf omgaan. Tijdens een stressvolle periode willen we wel eens onze grenzen verleggen, om het vol te kunnen houden. Vaak blijven we naderhand op dat hogere niveau van spanning functioneren, zonder dat we dat in de gaten hebben. Deze hoge spanning kan een voedingsbodem zijn voor allerlei klachten en problemen, die vaak onbegrepen zijn.

Bekijk tarieven

WAT DOET DE THERAPIE

De therapie leert u om bewust te worden van de aanwezige spanningen en te bepalen of dit efficiënte, nuttige spanning is, of dat dit een ‘overspanning’ is. Tijdens de therapie leert u dit waarnemen en uzelf dieper te ontspannen. Samen met de therapeut wordt gezocht naar een vorm waarbij voor u een duidelijk en concreet waarneembare ontspanning ontstaat.

WERKWIJZE

De therapie start met een proefsessie. De therapie is eenvoudig en in principe door iedereen uit te voeren. Ze sluit nauw aan bij normale houdingen en bewegingen in het dagelijks leven. De keuze van de therapievorm wordt bepaald door uw mogelijkheden en uw reacties op de voorafgaande oefeningen en verloopt niet volgens een vooropgezet schema. Tijdens de proefsessie wordt duidelijk of uw klachten/problemen spanningsgebonden zijn. Indien er indicatie is dat voortzetting van de ontspannings- en ademtherapie zinvol is, kunnen er vervolgsessies worden afgesproken. Indien het niet lukt om resultaat te voelen van de therapie of als de klachten niet reageren op de therapie, zal de behandeling worden stopgezet. Dit voorkomt onnodig doorbehandelen. De therapeut zal samen met u inventariseren wat de reden is dat deze therapie niet de juiste behandelmethode is en kan u doorverwijzen naar andere behandelmethoden of naar uw (huis)arts.

VOOR WIE IS ONTSPANNINGS EN ADEMTHERAPIE

Het verminderen van onnodige spanning leidt tot een verbetering van functioneren en een verhoging van welbevinden en de kwaliteit van leven. Deze effecten hebben een zeer brede toepassing en zijn van grote betekenis bij werkhervatting. Daarnaast wordt de methode toegepast bij vier categorieën van gezondheidsproblemen.

Vier categorieën gezondheidsproblemen:

  • Spanningsgerelateerde problemen, zoals hyperventilatieklachten en gespannenheid, maar ook vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen en burn-out.
  • Psychische problemen, vooral bij angst, maar ook depressie, fobieën, paniek, traumaverwerking.
  • Functionele problemen van houding, adem en beweging, zoals rug- en nekklachten en ademproblemen, maar ook scoliose, verbetering rompbalans, chronische pijn, RSI, whiplash.
  • Spanningsproblemen met specifieke somatische oorzaak, zoals klachten bij hart- en longpatiënten, maar ook bij mensen met neurologische of maag/darmklachten.

VERGOEDING

Voor de behandeling is vanaf 2008 geen verwijzing van de (huis)arts meer vereist. Vergoeding van het aantal behandelingen door uw zorgverzekering is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging voor fysiotherapeuten (KNGF) en sta ingeschreven in het Kwaliteitsregister voor Paramedici.

Algemene voorwaarden